Jakie są najpopularniejsze przyprawy kuchni japońskiej? Co możemy dodawać do poszczególnych potraw? Jakie są właściwości poszczególnych przypraw? Poniżej znajdziecie kilka ciekawych informacji na ten temat.

Kuchnia japońska charakteryzuje się bogactwem różnorodnych składników. Intensywne aromaty oraz smaki to podstawa każdej potrawy. Duże znaczenie mają poszczególne przyprawy, sosy oraz dodatki, które stosuje się do poszczególnych potraw. To one odpowiadają za charakterystyczny smak . Warto zapoznać się również z właściwościami poszczególnych dodatków używanych w kuchni japońskiej. Wiele z nich posiada wiele cennych wartości, które są istotne dla naszego zdrowia.

Przygotowywanie sushi, zup czy makaronów w kuchni japońskiej nie może obyć się bez użycia konkretnych przypraw, sosów czy innych ważnych dodatków. Możemy to zauważyć kupując zestawy do sushi – mnóstwo małych miseczek, talerzyków świadczy o tym, że niezbędne będą różnego rodzaju sosy czy inne dodatki. Wybierając się do restauracji japońskiej również będziemy mogli to zauważyć.

Wejdź na stronę Gold Sushi i sprawdź dostępne menu

http://goldsushi.pl

Dodatki do potraw

Jednymi z podstawowych dodatków do potraw kuchni japońskiej są różnego rodzaju sosu. Najpopularniejszy to oczywiście sos sojowy, który dodawany jest do bardzo wielu dań, między innymi do popularnego sushi. Posiada on rzadką, ciemną konsystencję i często używa się go jako zamiennika soli. Przygotowywany jest z fermentowanej soi oraz ryżu i ziaren pszenicy. W sosie sojowym znajduje się duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Poza tym jest on bogaty w witaminy oraz minerały czy błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kolejnym dodatkiem często stosowanym w kuchni japońskiej jest korzeń imbiru. Może on być wykorzystywany na różne sposoby – pokrojony, starty lub zamarynowany. Stosowany jest do wielu potraw oraz do napojów. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku przeziębienia czy wysokiej gorączki. Imbir dobrze wpływa również na funkcjonowanie naszego układu trawiennego oraz krwionośnego – obniża ciśnienie krwi.

Podobne właściwości posiada również chrzan, który wykorzystywany jest w kuchni japońskiej głównie w postaci sosu wasabi. Charakteryzuje się mocnym, nieco ostrym smakiem, dlatego należy pamiętać, że wystarczy odrobina tej przyprawy, aby podkreślić smak potrawy. Posiada właściwości bakteriobójcze, dlatego warto stosować go w czasie obniżonej odporności. Poza tym wpływa on na prawidłowe działanie naszego układu pokarmowego. Jest źródłem wielu cennych witamin oraz minerałów.

Niezastąpionym dodatkiem wielu dań kuchni japońskiej są glony oraz algi morskie. Najczęściej wykorzystywane są do przygotowywania sushi – owija się nimi ryż oraz inne dodatki. Oczywiście znajdują one zastosowanie również w innych potrawach – w różnego rodzaju zupach czy makaronach. Algi morskie oraz glony są źródłem wielu cennych witamin oraz minerałów. Bardzo często stosowane są również w lecznictwie ze względu na swoje właściwości. Każdy rodzaj glonów charakteryzuje się swoimi właściwościami leczniczymi.